Kantarell och Tegelfärgad björksopp

Nu blir det mera svamp här i bloggen. Kantarellen känner väl de flesta till så den behöver kanske ingen närmare presentation.

De lyser så fint där de står halvt gömda i gräs och ljungsnår. Vilken lycka när man får syn på dem 🙂

Kantarellen är väl den svamp som de flesta tycker bäst om och så även jag. Den är verkligen jättegod!

Man hör ofta folk säga att ”jag vågar bara plocka kantareller” och det är lite synd, tycker jag.

Det finns ju en hel del andra goda matsavmpar också, och som inte är så svåra att känna igen. Så jag tänkte presentera några av dem här. Och jag börjar med ”Tegelfärgad björksopp”.

Jag har alltid kallat denna för ”Tegelsopp” men egentligen så heter den ”Tegelfärgad björksopp”. Den är väldigt lätt att känna igen på sin tegelröda hattfärg och den spräckliga foten. De unga exemplaren är bäst.De ska kännas fasta och fina och så ska de naturligtvis vara maskfria. Tyvärr har soppar en tendens att bli maskätna väldigt snabbt.

Den tegelfärgade björksoppen lever, som hörs på namnet, i symbios med björken. Det framgår inte här på mina bilder men vid basen av foten så är den tjock och uppsvälld.

Här har jag skurit av själva foten för att se om de var maskätna eller ej. Dessa exemplaren var väldigt fina.

Denna svampen svartnar efter ett tag vid snittytorna och den blir också svart vid tillagning.

Det är en god matsvamp. Och man kan inte ta fel på den. Det finns en liknande svamp som heter ”Aspsopp”. Den har inte tegelsoppens spräckliga fot utan aspsoppens fot är nästan helt vit och slät. Men hatten har också en liknande färg, som tegelsoppens och Aspsoppen är också en god matsvamp.

Men, som alltid, när det gäller svamp: plocka ingen om du inte är 100 % säker på vad du plockar! Det kan inte nog understrykas! Man måste veta vad man tar och man får aldrig chansa.

Det finns ju dock en del riktigt giftiga svampar. Så man får vara försiktig. Jag vågar inte heller plocka någon svamp som jag inte är absolut helt säker på.

Men den Tegelfärgade björksoppen är helt ofarlig och jag kan  verkligen rekommendera den, för dig som kanske vill pröva någon mer svamp än kantarellen. Man får lära sig en ny sort, i taget,

så har jag själv gjort 🙂

Annonser

3 thoughts on “Kantarell och Tegelfärgad björksopp

 1. Ninni

  Härliga bilder för en svampälskare! Vi var också ute och plockade svamp i helgen och det är nog som du säger, ett Karl-Johan-år i år. Underbart! Synd bara att de så ofta är maskätna.
  Björksoppen hittade vi inte, men annars brukar jag plocka den trots den lite avskräckande färgen i pannan:-) Men den är god.
  Kram Ninni

  Svara
 2. Anita

  Fantastiskt bra och illustrativ beskrivning av den Tegelfärgade björksoppen. Med den beskrivningen och de fantastiskt fina bilderna skulle till och med jag våga plocka den svampen … om det nu var så att jag hittade svamp, vilket jag aldrig brukar göra. 🙂 Men svamp är något av det godaste som finns. Om ett par veckor ska goda vänner ta med oss ut på svampletning, lära oss hur man hittar svamp. Dom är riktiga svamphittare nämligen. Ska bli spännande att få en lektion 🙂

  Nu börjar annars frostnätterna rycka närmare. Plus 5 var det när jag gick upp kl 06:00. Måste vara beredd med fiberduken för att lägga över änglatrumpeterna som inte får rum i uterummet. Apropå det, så var det bara 10 grader i uterummet där vi snart ska äta frukost. Jag får slå på infran för det är lite väl kyligt. Jag längtar till vårt nya uterum som förhoppningsvis kommer att vara färdigbyggt i slutet av oktober.

  Ha en riktigt fin dag i svampskogen Ulla!

  Kram Anita

  Svara
 3. Cathy Smith

  Mums säger jag bara. Och hoppas vi hittar svamp på fredag då vi ska hem till min mamma i Uppsala och gå lite i skogen där. Vi har hittat bra med kantareller där förut, under år då det inte var antingen snustorrt eller för blött. Jättefina bilder på kantarellerna och bra info om sopparna.
  Hälsn Cathy

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s