Mitt uterum

Mitt uterum är inte stort, ca 10 kvm, men det är en oas ändå. Ibland hade jag ju önskat att det varit större, men bättre 10 kvm än inga alls.

Här odlar jag mina växter, framför allt så blir det medelhavsväxter, och pelargoner. De passar bäst för klimatet i uterummet. På sommaren blir det varmt och på vintern håller vi mellan 5 och 10 plusgrader. Idealiskt för medelhavsväxter. En del suckulenter är också utmärkta växter att ha i ett uterum.

Vi har också en vanlig, öppen balkong som jag kan odla på, där blir det mest sommarväxter.

Jag är ganska ombytlig när det gäller växter. Vill prova alla möjliga sorter och med den lilla yta jag har, så händer det ibland att jag gör mig av med några växter för att kunna prova nya. Speciellt om jag inte lyckas med någon växt, då åker den ut 🙂

Några favoriter har jag dock , kamelian är en sådan växt, nerium och paradisträd också. Änglatrumpet likaså men de är tyvärr väldigt utrymmeskrävande.

Annonser

13 thoughts on “Mitt uterum

  1. langberg Inläggets författare

   Annika, för att kunna hålla 5 – 10 grader på vintern så behövs ju någon form av värme. Vi har ett oljeelement och det räcker bra till de 10 kvm. Vårt uterum är i direkt anslutning till lägenheten, vi bor på andra våningen, och det har tvåglasfönster och vi har även isolerat i taket. Ett fristående växthus är nog svårare att hålla varmt på vintern.
   Hälsningar Ulla

   Svara
 1. mats ekstrand

  Hej!Om du inte har provat persika,nektarin,citron och lime så prova det.Det funkar fint har själv ett uterum på 20kvm mvh mats

  Svara
  1. Marita

   Hej, visste inte att man kunde odla persika,nektarin o citron i växthus. Jag köpte ett växthus på 12 kvm förra året och då köpte jag en physsalisplanta, men den blev så stor så jag fick ducka för att komma in där, så i år blev det ingen sån planta.men den gav mig mycket goda, underbara frukter (eller bär) till långt fram på hösten. I år har jag satt tomater, gurka, paprika,basilika, timjan och en massa blommor, Jag älskar mitt växthus, nu har jag varit ute och hämtat in min första gurka som jag ska smaka på om en liten stund.

   Svara
   1. langberg Inläggets författare

    Hej Marita!

    Tänk bara på att du måste ha lite värme i växthuset på vintern om du ska ha citron, persika och nektarin där hela året.
    De tål inte frost, i alla fall ingen längre tid.
    Mvh Ulla

 2. Marita

  Tack för tipset Ulla, då blir det inga sådana växter för min del, jag har ingen värme på där under vintern, men min lilla gurka som jag skördade igår var underbar. Är det nån som vet om man kan ha vindruvsplanta i en stor kruka i växthuset, jag har golv där inne (ingen jord) och hur övervintrar man den i så fall, tål den frost?
  Mvh Marita

  Svara
  1. langberg Inläggets författare

   En vindruvsplanta kan du säkert ha i växthuset. Det finns sorter som passar vårt klimat.
   Kanske att du får täcka krukan lite på vintern när du inte kan ha den direkt i jorden. Du får prova dig fram lite, absolut värt att försöka 🙂

   Svara
 3. Marita

  Låter spännande, ska försöka nästa år, för i år är det nog lite sent, bor på västkusten utanför Kungshamn, så det är nog en ganska bra växtzon.

  Svara
 4. Marie-Louise Grimlund

  Hur jag hamnade här vet jag inte,började titta på rajsons, sen ”reste” jag vidare i proffsens bloggvärld. Helt makalöst så tjusigt allt är.
  Jag skulle gärna vilja ha tt sänt där växtrum som Du har,en vanlig tvåa med balkong, blir inte mycket.Jag odlar lite allt möjligt år från år. Det varierar,säger alltid i år ska ag inget ha, men så köper jag fröpåsar och sätter igång,första sådden koka bort, för tätt.I år satte jag majs, ett annat Physalis, det hade passat i år i denna värme.Jag har vildvin, ångrade att jag inte tog riktig vinranka.Sätter värde på människor som ägnar så mycket tid för det vackra i vår värld.

  Svara
  1. langberg Inläggets författare

   Känner igen det där med att ” i år ska jag inte ha så mycket”, jag säger också det varje år, men det blir ändå nästan alltid för mycket 🙂
   Tack för din kommentar, roligt att du ”reste” hit och du är välkommen tillbaka 🙂

   Svara
 5. Ilse Bilse

  Hej!
  VILKA vackra foto och vilka vackra BLOMMOR! Så roligt,när man bara är ute efter svar på en gåta – i övrigt kan jag istämma, att jag också är 60´+ och älskar blommor och att fotografera dom och har många medelhavsväxter och och …..och mycket gemensamt. Jag har just hittad och köpt en vit nerium, som jag har önskad länge – en enkel vit. Var så glad och nöjd, men döm om min förvåning, när blommorna plötsligen blir rosa och närmast dubbla!Och jag hade plantan stående i samma kruka – inte gett den annat än vatten, men isolerad den en veckas tid på verandans trappa.
  Kann du förstå det eller förklara mig det? Blev den s å besviken över inte at få komma ut till de stora på en gång att den att den spelar mig ett spratt!

  Vänligste hälsningar från ´en, som ska titta mycket mer på dina fina sidor
  Ilse

  Svara
  1. langberg Inläggets författare

   Hej Ilse!
   Vad kul att du hittade hit och tack så mycket för din kommentar!

   Det låter ju väldigt märkligt med din vita nerium……jag har faktiskt ingen aning om varför blommorna plötsligt blir rosa och dubbla…hm, väldigt underligt. Du får väl se tiden an, så kanske den återgår till vita blommor igen 🙂

   Ibland när jag köpt små krukrosor, så har de också fått en annan färg än den ursprungliga. Men varför det blir så, det vet jag inte.

   Du är välkommen tillbaka!
   Hälsningar Ulla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s