Att odla i uterum

utervaxt

Bilden ovan: Några exempel på växter som går bra i uterum

 

Här kommer lite tips om att odla i uterum, eller på en inglasad balkong. Det är ju fantastiskt roligt att kunna odla lite mer exotiska växter, framför allt så är det ju medelhavsväxter och suckulenter som lämpar sig bra för uterum. Och pelargoner förstås.

Nu har jag haft mitt uterum i snart 17 år och jag har lärt mig mycket under de åren. Det mesta som jag skriver grundar sig på min egen erfarenhet. Jag har misslyckats med många växter, varit för optimistisk ibland, men det är ju så man lär sig. Vad är det man säger: trial and error 🙂

Förutsättningen för uterumsodling är ju naturligtvis, att man kan hålla uterummet, eller sin inglasade balkong, frostfri på vintern.  Annars går det inte.  Mellan 5 och 8 plusgrader är idealiskt för dessa växter vintertid.

Vad man också måste tänka på under vintern är att:   vattna inte för mycket då det är svalt!  Bara precis så att växterna inte torkar ut helt. Det är väldigt viktigt annars ruttnar växterna.

När man odlar i uterum så kan det bli väldigt varmt på sommaren. Speciellt om uterummet inte är så stort. Mitt är på bara 10 kvm. Skuggväv är ett måste samt att man kan få så bra luftväxling som möjligt. Blir det för varmt så får man lätt ohyra på växterna.

Spinn, trips och vita flygare t.ex. Spinn är väldigt svårt att bli av med, jag har fått slänga flera växter som blivit hårt angripna.

Speciellt änglatrumpeter tycks de gilla 🙂

Man kan nog säga så här, att växter med lite tjockare blad, som t.ex citrus, olivträd, nerium, suckulenter, de klarar sig bättre från angrepp.

De tål också ganska hög värme.

Medan däremot växter som blomman för dagen, svartöga och liknande med tunnare blad, är nästan dömda att misslyckas med. De tål helt enkelt inte när det blir för varmt. Bättre att ha dem ute.

På kvällen när det blir svalare i uterummet då kan man gärna duscha växterna, det gillar dem.

Några medelhavsväxter som går bra i uterum:

Citrusväxter, Olivträd, Nerium, Bougainvillea, Kamelior , Drakblodsträd m.fl

Suckulenter trivs också väldigt bra i uterum, t.ex Crassula-släktet. Dit hör Paradisträdet. Och de är lättodlade.

Alla dessa växter kräver sval övervintring, för att blomma. Då trivs dem!

Och så ett par tips:

Nr 1:

Var inte rädd för att prova olika växter! Det gör ju inte så mycket om man skulle misslyckas med en växt, då får man försöka med någon annan i stället 🙂 Man kan också försöka ta reda på hur växten har det på sin naturliga växtplats, då får man ju lite hum om hur växten/växterna vill ha det.

Nr 2:

Om man själv driver upp sticklingar från början i uterummet, så är min erfarenhet att de blir tåligare än om man börjar med en stor växt direkt. Då anpassar de sig från början till klimatet i uterummet.

Har du några frågor så är du välkommen att skriva i kommentarsfältet. Jag svarar efter bästa förmåga. Kom ihåg, jag är absolut ingen växtexpert, jag tycker bara det är så roligt 🙂


Annonser

2 thoughts on “Att odla i uterum

 1. Anita Wahlström

  Hej har en stor Nerium i en stor kruka utomhus men trots massor med knoppar är det många som aldrig slår ut. Den förvaras svalt men ej frost på en inglasad altan under vintern. lskall jag gödaden byter till större kruka när den blir växten blir för stor.
  Tacksam för tips, älskar Nerium som har vackra blommor i rosa.

  Svara
  1. langberg Inläggets författare

   Hej Anita, jag vet inte heller varför inte alla knoppar slår ut men prova med att ge den lite näring.Kanske har den torkat ut någon gång, nerium vill ha mycket vatten på sommaren. Den har ett kraftigt rotsystem och krukorna blir snabbt för små.
   Hälsningar Ulla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s